Мандрівка країнами Далекого Сходу
(Китай, Індія, Японія)
Мета: повторити, узагальнити й
систематизувати знання учнів про природно- кліматичні умови й географічне
положення Індії, Китаю та Японії, побут, звичаї й традиції країн Далекого Сходу.
Обладнання: фізична
й політична карти світу, журнали «Навколо світу», виставка,
шовку, китайських паличок, індійських кашемірових шалей,сарі, шовкового шиття,
індійських спецій, композицій з квітів-ікебани.
Тип уроку:
узагальнення й систематизація знань.
Форма проведення: урок-подорож.
ХІД УРОКУ
І. Організаційний момент уроку
Клас ділиться на три групи. Дві групи готують
подорож до Китаю та Індії, а третя самостійно збирає інформацію про Японію. У кожній групі є ведучі, екскурсоводи, «фахівці» з
національної кухні та знавці місцевих ремесел. Учні одягнені в національні
костюми тієї країни, мандрівку якою вони
будуть проводити.
ІІ.
Основна частина уроку
Екскурсовод. Китай — країна гірська, але, незважаючи
на це, держава потопає в зелені парків. Особливо велично виглядають мідні й
керамічні альтанки й пагоди. Майстри давнини, створюючи палаци й пагоди,
використовували натуральні фарби,позолоту, порцеляну, метал, тому архітектурні пам’ятники Китаю и досі привер-
тають
увагу численних туристів. Найбільш вишуканою спорудою є палац китайського
імператора,
що нараховує 9 тисяч кімнат.
Найбільша пустеля Китаю — пустеля Такла-
Макан, Тут треба бути дуже обережним, адже назва пустелі перекладається так:
«Хто сюди потрапляє, той навіки пропадає».
КИТАЙ.
Ве д у ч и й. Населення сучасного Китаю
сягнуло 1,5 млрд чоловік. Тому влада прагне
обмежити
кількість дітей у родинах китайців. У разі народження другої дитини батьків
штрафують і навіть звільняють з роботи. Проте сімейною цінністю в Китаї були і
залишаються діти. Так, китайська родина велика. Як же її можна нагодувати?
Ведучий. Напевно, ніхто й не здогадується, що в Китаї ніколи не було і відсутні й
дотепер, кулінарні навчальні заклади. А китайська кулінарія досягла рівня
мистецтва.
Для роботи на кухні беруть тільки
хлопчиків, які мають природні здібності з приготування їжі. Робота на кухні надзвичайно важка, тому
треба бути ще й фізично сильним. Але згодом китайський кулінар з 20-літнім
стажем може приготувати до 10 тисяч страв.
1-й кухар. Пекінська качка в Китаї
вважається імператорською стравою, її приготування триває протягом доби.
Готують цю страву лише в спеціальних ресторанах. Кухар розрізає качку на 120
шматочків. У кожному шматочку є й шкурка й м’ясо. Кожен шматочок загортається в млинчик і заливається соусом.
2-й кухар. А ви
знаєте, що в Китаї нараховується до 200 різновидів китайських пельменів?
Ведучий. У нас у народі кажуть: «Хліб — усьому голова». А чи є хліб у Китаї?
3-й кухар. Як не дивно, на відміну від Заходу,
у Китаї хліба немає. Замість нього використовують рисові коржі й локшину. Хліб
у звичному розумінні цього слова вживають у Китаї тільки у великих містах.
Ведучий.
Рис у Китаї - унікальне блюдо.
1-й кухар. Рис на сніданок — це «ранній рис», рис на обід у Китаї називається «полу-
денний
рис», рис на вечерю — «пізній рис».
В е д у ч и й. Усі ми
знаємо, що на Заході під час прийому їжі користуються столовими приладами. А як
поводяться у Китаї?
2-й
к у х а р. У Китаї
столових приборів немає. Виделками й столовими ножами китайці не користуються.
Вони їдять паличками з бамбука, слонової кістки, срібла, рога носорога (за повір’ям, такі роги
рятували від отрути). У Китаї трирічна дитина вже уміє користуватися паличками.
Екскурсовод. Палички ці –
одноразові. Вони з’явилися у II тисячолітті до н. е. Медики
підрахували, що такі палички під час прийому їжі змушують працювати близько 30
суглобів і більше десятка м’язів людини.
В е д у ч и й. У цій країні усі продукти піддаються
термічній обробці. Навіть огірки вам подадуть смаженими.
3-й к у х а р. Найбільш шанованою святковою
стравою в Китаї є свинина. У будні її
готують
рідко. Так, китайська родина з 5 чоловік під час звичайного обіду споживає лише
250 грамів м’яса.
Ведучий. У Китаї замість звичайного «Як у вас справи?» часто запитують: «Ви вже
їли?»
Ведучий. Час обіду в Китаї — святий час. О 12 годині дня всі установи зачиняються
на перерву. Як кажуть китайці: «Поспішати треба за роботою, а не за їжею». У Китаї
вважають: якщо люди марнотратні, багато їдять, надмірно витрачають, значить,
вони живуть тільки сьогоденням, тому в них немає майбутнього.
Ведучий. Якщо ж ви дуже захочете кави, то вам доведеться
шукати французьку або італійську кондитерську. А от молочних продуктів на
території Китаю ви не знайдете зовсім.
2-й кухар. Китайці їдять два, рідше — три
рази в день переважно рис, овочі і такі звичні для нас страви, як паростки бамбука
й сої. Проте чай китайці п’ють декілька зів на день. Існує кілька сортів чаю.
Китайці зовсім не додають до чаю цукру, говорячи, що у чаю — свій смак, а у
цукру — свій. Кращий посуд для чаю, як вважають китайці,-- порцеляновий, тому
що в ньому довше зберігається аромат
чаю.
Ве д у ч и й. А хто знає, коли і як виникла у Китаї
порцеляна?
Гончар. Китайські майстри винайшли порцеляну дуже давно, ще в VI ст. н. е.
Порцелянову глину закопували в землю на
декілька десятиліть і тільки потім з неї робили
посуд. Виробництво
порцеляни трималося у таємниці. Такий посуд був дуже дорогим та продавався на
вагу золота.
Екскурсовод. Ще в II ст. до н. е. зі Сходу на Захід був
прокладений «Великий шовковий шлях», яким з Китаю до Європи везли ящики з
порцеляною, чаєм і сувоями шовку. Це була дуже важка подорож, такі каравани
дуже часто піддавалися нападам грабіжників.
Ведучий. Китайці ретельно приховували секрет виготовлення шовку. Того, хто намагався
вивезти із країни гусеницю шовкопряда або кокон, страчували. Шовк використовували
замість золота, як гроші. Шовківництво виникло в Китаї ще 3,5 тис. років тому,
і лише в середні віки таємниця виготовлення шовку була розкрита й коштовна
тканина потрапила до Європи.
Представник ткацької справи. Одяг китайці носили переважно з шовку.
У
давнину найбільш поширеним китайським одягом був шовковий халат.
Екскурсовод. Серед
унікальних китайських рослин варто згадати лакове дерево, з якого виготовляють
натуральний лак і клей.
У Давньому Китаї до винайдення паперу
писали на дереві, на шовку, черепашачому панцирі. УІ ст. до н. е. чоловік на
ім’я Цзай Лун винайшов папір. Його можна було отримати, якщо потовкти молодий
бамбук, кору дерева, лляне та бавовняне ганчір’я.
Усе це
подрібнювали, розтирали в ступці і варили з водою, а потім поміщали у форми.
Далі
аркуші пресували, просушували на нагрітій стіні. Цей матеріал був придатний
для письма. УII ст. нашої ери китайці
відкрили новий метод виготовлення паперу
з листя коноплі. Сьогодні папір виготовляють із води й дерева. Промасленим
папером китайці заклеювали вікна у своїх будинках. Із паперу робили книги,
схожі на гармошку, тому що папір не розрізали, а складали. Парасольки і віяли,
виготовлені з паперу, прикрашали
вишуканим
розписом.
Екскурсовод. Загалом китайські жінки дуже багато приділяли
уваги своєму вигляду,
а деякі
естетичні традиції навіть вимагали значних жертв.
Ведучий. У Давньому Китаї важливою ознакою краси вважалися маленькі ніжки: чим
менше була ніжка, тим гарнішою вважалася дівчина. Тому в дитинстві дівчатам або туго обв’язували стопу, так, що великі
пальці ніг підверталися під ступню, або одягали на ніжки до певного віку
спеціальне дерев’яне взуття, що стримувало ріст стопи в природному напрямку. В
обох випадках ходити дівчатам було дуже боляче.
Екскурсовод. Серед
найбільш відомих усьому світі пам’яток
треба назвати Велику Китайську стіну. Вона була побудована за часів правління
імператора Цинь ІІІи-Хуанди для захисту
Китайської імперії з півночі від кочівників. Якщо під час будівництва робітник
залишав у стіні щілину розміром з ніготь -- його страчували, — настільки
серйозно тут ставилися міцності та надійності цієї споруди.
Довжина її — 6,5 тисяч кілометрів, висота
— 7,5 метрів, ширина — 5,5 метрів. Ширина китайської стіни така, що на ній
можуть стояти поруч 5 коней. Через кожні 2—3 кілометри була побудована
сторожова вежа, з якої можна було бачити наближення ворогів, їхня кількість
сягає 2 500.
Ведучий. Особливої уваги варта китайська мова — найбільш складна мова у світі.
Вона нараховує 80 тисяч знаків — ієрогліфів, кожний з яких має своє значення. Нанесення
ієрогліфів на папір або шовк перетворилось на справжнє мистецтво. Зазвичай китайці
вживають не більше 5 тисяч ієрогліфів.
В е д у ч и й.
Подякуємо першій групі за цікаву розповідь. А тепер разом з представниками
2-ї групи ми вирушаємо на південь, до Індії. Суходолом туди дістатися буде дуже
важко, оскільки захищають цю країну з півночі найвищі у світі гори — Гімалаї.
ІНДІЯ
Е к с к у р с о в о д. Усі туристичні маршрути Індією починаються зі столиці країни — Делі. Це й
не дивно. Місто Делі -- це дзеркало, у якому можна розглянути сьогодення
країни, побачити її минуле й зазирнути в майбутнє. Ця країна є другою після
Китаю за кількістю населення. Сьогодні тут проживає близько 800 млн чол.
Індія — країна казкових багатств. Світової
слави зажили індійські ремісники. Наприклад, у місті Кашемір — батьківщині
відомих шалей — виробляють одяг з козячої вовни, який можна протягнути крізь
обручку настільки він ніжний і тонкий.
Ве д учи й. В Індії одяг у жінок досить своєрідний,
основу його становить — сарі.
Представник ткацької справи. Це давній жіночий одяг. Для сарі
витрачається від 5 до 9 метрів тканини. Сарі може бути дешевим — бавовняним і
дуже дорогим — шовковим. Шовкове сарі прикрашається золотими й срібними
нитками, а прикрасами для сарі із щільної тканини є коштовні камені.
Ще багатше виглядають роботи майстрів у
манері зардози — «золоте, срібне й шовкове шиття по оксамитовому полю».
Екскурсовод.
Індійські жінки взагалі неносять головних уборів. Вони просто покривають
голову вільним кінцем сарі. А от індуси-чоловіки головний убір споруджують з
довгого полотнища легкої тканини, який називається тюрбан. Тканини на тюрбан
витрачається так багато, що деякі індуси з цієї матерії можуть зробити собі в
пустелі цілий намет.
Ведучий. Дуже часто одяг індійців прикрашається бісером і пір’ям.
А от на всій планеті тільки індіанки малюють
собі в центрі чола крапку — «тику», що символізує колір крові — джерело життя й
енергії людини — й нагадує про третє око. З Крапка наноситься звичайною
червоною фарбою. В урочистих випадках і на свята тику малюють і чоловіки.
Ведучий. Індійська кухня — одна з найдавніших у світі. Харчування в Індії значною
мірою
залежить від релігії. Порівняно з китайською кухнею кухня індійців простіша.
1 – й кухар. Відмітною ознакою індійської
кухні є вживання великої кількості спецій, тому що Індія — батьківщина пряних
рослин. Ще задовго до початку нашої ери при індійському дворі існував звичай,
за яким чиновники, придворні й просто слуги зобов’язані були постійно тримати в
роті гвоздику, щоб не образити свого владику нечистим подихом.
2 – й кухар. Індійці не знали солі. Тому
м’ясо не солили, а перчили (стручки перцю вони називали «ахі»). Запашний перець
і коріандр індійці вирощували ще за тисячу років до нашої ери. (До речі, для
ароматизації нашого бородінського хліба ми сьогодні використовуємо коріандр.) А
для приготування напоїв використовували ванільні стручки. Натуральний ванілін
більш ароматний, ніж синтетичний.
В е д у ч и й. У давнину знатні люди пили ароматні
напої й приймали ароматні ванни.
Екскурсовод. У Давньому Римі і Давній Греції імператори дуже
полюбляли шафранові ванни. У Вавилоні, Персії, Китаї за допомогою шафрану
царський одяг фарбували в жовті кольори. У Китаї існував навіть суворий закон,
за яким ніхто, крім імператора, під загрозою смерті не мав права користуватися
шафрановою фарбою. А ріс шафран в Індії, і щоб отримати, наприклад, 1 кг шафранової сировини, необхідно було «якихось»
15 тис. квіток. А чи знаєте ви, що батьківщина огірків — Індія. Тут ростуть
навіть дикі огірки.
В е д у ч и й. В Індії живуть представники багатьох релігій,
тому тут існує дуже багато ре- лігійних свят. Цікаве свято відзначається щороку в Індії в листопаді — день поклоніння
коровам – свято пуджа. В Індії корова -- священна тварина, тому поїдання м’яса
корови дорівнюється до канібалізму. До речі, в Індії є храм, де вшановують і
поклоняються пацюкам.
В Індії є така релігія джайнізм. Його прихильники
не кривдять навіть дуже маленьких живих істот. Найсуворіші послідовники цієї
релігії носять із собою віник, щоби перш ніж ступити, змести з дороги комах.
Ведучий. А найбільш популярне з усіх свят – дивалі. Воно
відзначається перед настанням зими як вдячна молитва богові за зібраний урожай.
Ведучий. В Індії один раз на рік відзначається чотириденне свято, протягом якого
діти роблять що завгодно і їхні витівки залишаються безкарними.
Під час їжі індуси не користуються ні європейськими
столовими приборами, ні китайськими паличками. Вони їдять руками, які миють у
спеціальних піалах.
Е кскурсовод. Кожен віруючий хоча б один раз у
житті вирушає пішки уздовж берегів священної ріки Ганг до храму бога Шиви.
Подорож ця триває 6 років, адже Ганг має довжину 2500 км. Під час подорожі прочани
годинами медитують на берегах Гангу. Вони уникають надмірностей, дуже мало їдять
і мають мінімум одягу.
Ведучи й. Дозвольте подякувати учням 2-ї
групи за цікаву подорож. А зараз ми разом з 3-ю групою вирушаємо на північний
схід – до острівної країни Японії.
ЯПОНІЯ
Ведучи й. Так, цікаво подорожувати цими країнами, але ще
цікавіше подивиться на країну, де сходить сонце. За красою природи Японія
посідає одне з перших місць у світі. Тут жара змінюється морозами, а гаряче
сонце — падаючим снігом.
Екскурсовод. У Японії можна побачити вигадливі будівлі. У 1398
р. був побудований «Золотий павільйон», що зберігся до наших днів. Його дах
вкритий корою дерева — хі- нокі (японський кипарис). У 1408 р. «Золотий
павільйон» перетворили на буддійський храм. Є в Японії також «Срібний павільйон»,
його звели у 1468 р.
Ведучий. Окрасою будинків в Японії є вишукані сади і парки. А в XV ст. тут почалося
створення «сухих садів» — з каменю й піску. Ці сади стримані й мовчазні японці
використовували для філософських міркувань. В Японії також дуже поширене
мистецтво складання композиції із квітів — ікебана, ним займаються як жінки,
так і чоловіки. Японці дуже люблять природу і будь-яку хвилину прагнуть
провести на лоні природи.
Екскурсовод. Згідно із традицією, у середині й на/початку року
японці роблять одне одному подарунки, які дарують з будь - якого приводу. За
кордоном японських туристів легко можна упізнати: у першу чергу вони гуртом
вирушають до магазинів за подарунками.
1-й кухар. Серед особливостей японської кухні
можна назвати широке вживання свіжої сирої риби. Найдорожчою стравою у світі
вважається приготоване японцями м’ясо, посипане золотим-пилом.
2-й кухар. Вживання їжі в японців —
дуже складний ритуал. Для початку вони стають на коліна або сідають на циновку.
Ложками японці не користуються. Наприклад, пюреподібний супне їдять, а п’ють. В Японії вживають в
їжу всілякі водорості, молюски, крабів і все це заїдають паростками бамбуку.
Ведучий. Японські дівчата перед одруженням приходять до школи, де опановують
мистецтво чайної церемонії їм розповідають,
як зустрічати гостей, як тримати чашку й чайник, як готувати й подавати чай.
В е д у ч и й. А ще Японія — батьківщина карате.
Е к с к у р с о в о д.
Мистецтво карате придумали самураї тисячу років тому для оборони від ворожих
набігів. Озброєні розбійники грабували місцевих жителів. І тоді селяни
розробили прийоми, завдяки яким можна було здолати озброєного супротивника голими
руками. Вони так і назвали своє бойове мистецтво — «порожня рука» («кара» —
порожня, «те» — рука).
Ведучий. Японці живуть у легких будинках, зроблених з дерева. Стіни й перегородки
в них розсувні, і за якийсь час можна досить швидко зробити з однієї кімнати
дві або три або перетворити будинок на терасу.
Екскурсовод. Японію називають «Ніпон», тобто Країною, де
сходить сонце.
Учите л ь. Розкажіть які враження справила
наша мандрівка країнами Далекого Сходу.
Немає коментарів:
Дописати коментар